DISTRIBUIȚI
O alimentaţie cât mai diversificată asigură necesarul de vitamine şi minerale de care organismul tău are nevoie. Descoperă care sunt cele mai importante!
 

În condiţiile unei alimentaţii dezechilibrate, cum ar fi consumul unei cantităţi mari de dulciuri, fast-food, alcool, gustări sărate nesănătoase, patiserie, organismul nu va beneficia de vitaminele de care are nevoie. Aceste produse au foarte multe calorii, grăsimi saturate care afectează inima şi sunt foarte sărace în nutrienți. Astfel, că recomandările specialiştilor se îndreaptă către un consum crescut de legume, fructe, cereale integrale, grăsimi sănătoase care pot să completeze zilnic cerinţele organismului în materie de substanţe nutritive.

Pe lângă o alimentaţie echilibrată care să-ţi asigure nutrienţii necesari, celebrul Dr. Oz recomandă includerea anumitor suplimente alimentare în dietă este importantă. Dr. Oz spune că obişnuieşte să ia suplimente cu vitaminele A,B,C,D,E, minerale (calciu, magneziu, zinc şi seleniu) şi omega-3. Toate acestea sunt menite să suplimenteze un plan de alimentar sănătos pentru o absorbţie mai eficientă a nutrienţilor.

Vitamine şi minerale care sunt esenţiale pentru corp

1.  Vitamina D

Pe lânga efectul protector pe care îl are asupra masei osoase, vitamina D reglează metabolismul, ne face mai puternice în faţa ispitelor culinare şi ne crește imunitatea. Foarte multe studii au arătat o asociere clară între creşterea aportului de vitamina D şi scăderea riscului de a face cancer de colon, piele, sân şi prostată. De asemenea, dacă pe lânga vitamina D asiguri organismului o cantitate zilnică de calciu şi magneziu, oasele tale şi inima vor fi sănătoase.

Cele mai bune surse de vitamina D: heringul, somonul, halibutul, uleiul din ficat de cod, macroul, scoicile, sardinele, tonul, creveţii, ouăle şi ciupercile shiitake.

2. Vitamina E

Ne protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi, dar şi de boli precum Alzheimer şi cancer.

Dr. Oz spune că vitamina E este una dintre cele patru vitamine solubile care este vitală pentru buna funcţionare a organismului.

cele mai bune surse de vitamina E: nucile, seminţele de floarea-soarelui, germenii de grâu, migdalele, alunele, uleiul de măsline, spanacul, broccoli, kiwi, mango şi roşiile.

3. Vitamina K

Este necesară în sinteza proteinelor solicitate pentru coagularea sângelui. Ea previne calcifierea arterelor.

Cele mai bune surse de vitamina K: spanac, salată verde, varză, conopidă, tărâţe de grâu.

4. Vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este probabil cel mai cunoscut nutrient esenţial din grupul vitaminelor. Adesea asociată cu prevenirea şi tratarea răcelilor şi a gripei, contribuie la lupta sistemului imunitar împotriva bacteriilor şi viruşilor.

Cele mai bune surse de vitamina C: cătina, kiwi, lămâile, măceşele, portocalele, pătrunjelul verde.

5. Vitamina B12

Vitamina B12 se găseşte în alimentele de origine animală: carne – mai ales în ficat, lapte, produse lactate, ouă, precum şi în fructele de mare: crabi, stridii, scoici şi are un rol decisiv în buna funcţionare a sistemului nervos.

6.Vitamina B6

Este esenţială pentru formarea tuturor celulelor noi din corp. De asemenea, ea are un rol foarte important în buna funcţionare a sistemului nervos, imunitar şi ajută la procesarea grăsimilor din corp.

Cele mai bune surse de vitamina B6: ardei gras, spanac, banane, ton, ţelină, conopidă.

7. Vitamina B3

Atenuează inflamaţiile din corp, scade tensiunea arterială şi este foarte utilă în buna funcţionare a creierului.

Cele mai bune surse de vitamina B3: piept de pui, ton, somon, piept de curcan, arahide crude.

vitamine-si-minerale-importante-pentru-corp

8. Vitamina A

Este recunoscută pentru contribuţia ei la dezvoltarea sistemului osos, la menţinerea sănătăţii pielii şi a ochilor.

Cele mai bune surse de vitamina A: cartof dulce, morcov, dovleac, pepene galben, caise, piersici

9. Magneziul

Acest mineral este esenţial pentru oase, îmbunătățește circulaţia sângelui, protejează inima de boli şi ajută la relaxarea muşchilor şi a nervilor.

Cele mai bune surse de magneziu: nucile, legumele cu frunze verzi, seminţele de floarea-soarelui, ciocolată cu un conţinut ridicat de cacao (peste 70%) dovleacul, seminţele de dovleac, castraveţii, boabele de fasole, cerealele integrale, bananele, salată verde, orezul brun, quinoa şi lintea.

10. Calciul

Ştim că ne face oasele mai sănătoase împreună cu vitamina D, însa calciul mai ajută la buna funcţionare a celulelor nervoase şi păstrează tensiunea arterială în limite normale.

Cele mai bune surse de calciu: legumele cu frunze verzi, portocalele, sardinele, broccoli, nucile, seminţele, somonul, caisele, stafidele, tofu, smochinele, seminţele de susan şi lactatele.

11. Sodiul

Sodiul neutralizează acidul, gazele de putrefacţie din colon, acţionează ca un calmant al tractului intestinal şi este necesar pentru articulaţii, ligamente şi tendoane.

Cele mai bune surse de sodiu sunt: zerul, laptele de capră şi smochinele.

12. Potasiul

Potasiul este necesar pentru elasticitatea muşchilor care accelerează timpul de tranzit în colon. Măslinele negre uscate la soare conţin cel mai mult potasiu, însă avem şi alte alimente accesibile în România care sunt aproape la fel de bogate în potasiu.

Cele mai bune surse de potasiu: banane, merele de ţară consumate cu coajă, fasolea boabe, sfecla, migdalele, citrice, cartofi copţi.

13. Seleniul

Este un mineral esenţial care nu trebuie să lipsească din dieta nimănui. Studiile au arătat că seleniul apără organismul de cancerul colorectal şi cel pulmonar.

Cele mai bune surse de seleniu: nucile braziliene, seminţe de floarea soarelui, seminţe de dovleac, ouăle.

14. Zincul

Zincul creşte imunitatea, ajută la detoxifierea ficatului, dar are grijă şi de sănătatea părului şi a pielii tale.

Cele mai bune surse de zinc: stridiile, germenii de grâu, algele marine, seminţele de in, nucile crude, ficatul de porc.

Sursa: eva.ro

Comentariii