DISTRIBUIȚI
sursa foto: copilul.ro

Mereu vor exista polemici intre parinti atunci cand vine vorba despre cum sa creasca si sa educe copiii, insa chiar daca exista multe pareri contradictorii in acest sens, pare totusi ca balanta tinde sa se incline spre sustinerea celor care aleg sa-si trateze copiii de la egal la egal, ca pe niste adulti.

Motivele care stau la baza acestui principiu, dar si cum sa-ti tratezi copiii ca pe niste adulti si, implicit, avantajele acestei metode, sunt urmatoarele:

1. Copiii trebuie sa aleaga. Daca vrei sa ai copii care in viitor sa fie capabili sa ia decizii singuri, ar trebui sa le permiti de pe acum sa aleaga si nu doar sa execute niste ordine ale caror motivatii nu le pot intelege. Copiii trebuie sa poata singuri sa faca distinctie intre bine si rau si sa aleaga ce le place si ce nu. Sigur ca nimeni nu zice sa nu ai grija lor, dar in ceea ce priveste lucrurile zilnice, nepericuloase, ar putea decide singuri ce vor si ce nu.

2. Copiii trebuie sa experimenteze. E bine ca parintii sa-si sustina puii insa pentru ca ei sa nu devina delasatori, mami si tati trebuie sa le ofere si libertatea de a cunoaste si a invata “pe propria piele”, cum se spune.

3. Copiii au nevoie sa li se ofere atentie. Atunci cand copiii incep sa cunoasca lumea, vor sa stie cat mai mult si pun o multime de intrebari, de la cele mai banale pana la cele mai ciudate posibile. Ei bine, in acel moment, parintii trebuie sa aiba rabdare si sa le raspunda la toate intrebarile conform varstei lor. In nici un caz copiii nu trebuie certati sau ignorati in acele momente, pentru ca altfel pot capata frustrari.

4. Copiii trebuie sa se simta implicati. Si este chiar recomandat ca acestia sa se simta utili si sa aiba responsabilitati, astfel putand fi pregatiti pentru viitor.

Copiii de azi, vor fi adultii de maine si cu cat in familie se vor simti mai integrati inca din copilarie, cu atat vor deveni oameni mai responsabili in viata si in comunicarea sau disciplina in cazul copiilor ce sunt tratati ca niste adulti, nu se vor ivi probleme.

Comentariii