DISTRIBUIȚI

Alunitele sunt uneori foarte sexy, iar multe dintre starurile de la Hollywood si le afisaza cu mandrie. Stim insa ca alunitele, dincolo de a fi niste semne distinctive, pot fi si foarte periculoase. De aceea, ar trebui sa te ingrijorezi atunci cand aceste semne apar brusc sau au o forma anormala.

Dr. Tsippora Shainhouse, un specialist in dermatologie de la Universitatea din Los Angeles, spune ca alunitele sunt tumori benigne (necanceroase) melanocitice, care se se pot prezenta sub forma de pete sau excrescente in diferite tonuri de maro, uneori aproape negru, rozaliu si chiar roscat.

Cele mai multe dintre ele sunt inofensive si nu avem motive de ingrijorare. De regula, nu trebuie sa ne facem probleme daca avem sub 50 de astfel de alunite pe tot corpul. Insa atunci cand ele apar dupa 50 de ani, e important sa consulti un dermatolog. Sau daca pe corp ai mai mult de cinci alunite cu excrescenta si de forme ciudate. In acest caz, e necesara o biopsie.

Statisticile arata ca in Statele Unite, cel mai comun cancer este cel de piele, peste 2 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate anual. In jur de 9.000 de persoane mor anual in Statele Unite ca urmare a complicatiilor melanomului, scrie site-ul csid.ro.

Ce trebuie sa stii

Alunitele apar, de obicei, pe zonele expuse mai des soarelui, cum ar fi bratele, spatele, gatul, decolteul, fata sau urechile. In cazuri mai rare pot aparea si pe scalp, pe sani si chiar in talpa. Cel mai adesea, alunitele apar in copilarie sau adolescenta, iar la femei in perioada sarcinii.

Exista si alunite atipice, sunt mai mari comparativ cu cele obisnuite si nu au contururi bine definite sau o culoare uniforma. Chiar daca arata diferit, acestea nu sunt maligne. Cu toate acestea, in anumite cazuri, atat alunitele care nu prezinta niciun risc, cat si cele displazice pot evolua spre cancer.

Potrivit National Cancer Institute din Statele Unite, melanomul, cea mai agresiva forma de cancer de piele se formeaza la nivelul celulelor pigmentare (melanocite). Melanomul se dezvolta fie la nivelul unei alunite deja existente care incepe sa sufere transformari, fie la nivelul unei suprafete de piele sanatoase, unde poate sa apara o pata colorata. De aceea, e important sa urmarim transformarile survenite mai ales intr-un interval scurt de timp. La barbati, melanomul apare cu precadere pe scalp, fata, gat sau spate. La femei, zonele predispuse sunt spatele si picioarele.

Persoanele care prezinta acest tip de alunite ar trebui sa se prezinte cel putin o data pe an la medicul specialist pentru un control. Diagnosticat in stadii incipiente, melanomul nu pune in pericol viata. De aceea, e bine sa nu amani vizita la medic.

Comentariii