DISTRIBUIȚI

Multe persoane obisnuiesc sa mearga la doctor doar cand e neaparat nevoie, sau chiar daca merg pentru controlul de rutina, acest lucru se intampla destul de rar.

Sanatatea este adesea neglijata pentru alte lucruri considerate prioritare. Medicii insa, recomanda analize anuale si vizite in mod regulat la cabinetul medical.

Chiar si ministrul Sanatatii a incercat sa oblige populatia, prin sanctiuni, ca macar o data la trei ani, fiecare om sa faca un control medical pentru ca afectiunile sa poata fi mai usor prevenite.


Ce analize sa faci in functie de varsta

Organismul uman este in continua schimbare si, odata cu inaintarea in varsta, este necesar ca investigatiile si analizele sa fie adaptate conform caracteristicilor persoanei si anilor sai pentru ca acestea sa fie eficiente cu adevarat.

Analizele ce trebuiesc facute in mod periodic si in functie de varsta ta, sunt urmatoarele:

Daca ai sub 30 de ani, ar trebui ca in fiecare an sa faci analize de sange si de urina pentru a putea sa se stabileasca daca ai posibile carente ionice, anemie, probleme cu tiroida sau hepatice, tulburari renale, semne ale unui eventual diabet si asa mai departe.

Posibilele tumori ar trebui si ele luate in calcul si in acest caz, este indicat sa faci ecografii ale abdomenului ca medicii sa poata depista la timp daca ai astfel de probleme.

In fiecare an trebuie sa treci pe la medicul ginecolog si la stomatolog, iar o data la trei ani si la oftalmolog, asigurandu-te astfel ca totul este in ordine.

Persoanele care au varsta intre 31-40 ani, pot efectua un set standard de analize de urina si de sange, un control ginecologic care sa includa analize ale secretiilor vaginale si testul Babes-Papanicolau.

Dupa ce ai implinit 30 de ani, trebuie sa fii mai atenta la tiroida, trebuiesc efectuate ecografii abdominale si la oftalmolog trebuie sa ajungi la doi ani o data. Nici masurarea tensiunii arteriale sau examenul stomatologic de doua ori pe an, nu trebuie ignorate.

Cand ajungi la varste intre 41-60 de ani, atentia trebuie si mai mult focusata asupra sanatatii si, pe langa un set standard de analize, de acum ar fi indicat ca la fiecare sase luni, sa se repete profilul lipidic si glicemia.

De la 40 de ani in sus, trebuiesc facute ecografii abdominale in fiecare an si in plus, aici se adauga si necesitatea mamografiilor periodice.

Specialistii mai recomanda si teste de osteodensiometrie o data la doi ani, pentru a preveni problemele cu osteoporoza specifice varstei. Si sa nu uitam ca anual trebuie cate un control oftalmologic, o electograma si examenul Papanicolau.

Comentariii