DISTRIBUIȚI

Aparatul de cafea poate fi cel mai bun prieten în fiecare dimineaţă. Uneori, ne “împrietenim” chiar de mai multe ori pe zi. În zilele aglomerate, când avem multe de făcut, credem că o cafea ne va încărca bateriile. Foarte mulţi români beau o cafea decofeinizată seară, la o întâlnire cu prietenii sau pur şi simplu când  ajung acasă şi îşi împărtăşesc impresiile de peste zi cu cei din familie.

Însă, nu vom mai privi la fel maşina de cafea după ce aflăm rezultatul unui studiu recent. Cercetătorii de la o Universitate din Valencia, Spania, au testat zeci de aparate de cafea şi au descoperit că sunt pline de bacterii. În funcţie de aparat, numărul acestora diferă de la 35 la 67 de bacterii, multe dintre ele fiind patogene, adică purtătoare de boli.

 Descoperirea este considerată suprinzătoare, în măsura în care cafeina, prezentă în cafea, funcţionează ca un antibacterian, lucru ştiut şi dovedit de multă vreme.

Deşi rezultatele par alarmante, vestea bună este că ne putem feri foarte uşor de pericole.

Bacteriile se înmulţesc cu repeziciune în medicii ude şi calde. S-a descoperit că sursa principală a contaminării ar fi din rezervorul aparatului de cafea. Acolo se adună zecile de bacterii, pentru că este mediul lor cel mai favorabil de înmulţire. Din acest motiv, capsulele şi cafeaua măcinată trebuie folosite o singură dată.

Cu toate acestea, cercetătorii au mai stabilit că simpla clătire a recipientului pentru capsule uzate nu este suficientă, pentru că bacteriile revin repede. De aceea, este nevoie de o curăţare mai atentă, atât a grilajului de scurgere, a platformei pe care se aşează ceaşca şi, bineînţeles, a locaşului pentru capsulă. Curăţarea trebuie făcută cu un antibacterian, pentru a se feri contaminarea cafelei. Iar această operaţiune de curăţare trebuie realizată periodic.

Studiul a fost realizat pe unele dintre cele mai utilizate maşini de cafea –  Nespresso şi Krups – care au oferit un spectru larg de observaţie în privinţa aparatelor de cafea.

Comentariii