DISTRIBUIȚI
30023853 - doctor showing patient test results in office

Tu când ți-ai făcut ultima dată o mamografie? Sau un test Babeș-Papanicolau? Sau un control ginecologic de rutină? Să nu îmi spui că nu ai timp pentru așa ceva pentru că îmi vine greu să te cred. Așa cum îți faci timp pentru coafor, cosmetică, manichiură și alte proceduri de îngrijire a look-ului tău – măcar o dată în fiecare lună – poate că o o atenție asemănătoare ar trebui să dai și sănătății tale. De fapt, un control anual de rutină ar putea fi suficient.

Alege o zi pe an pe care să o programezi doar pentru a avea grijă e corpul tău, doar ca să te asiguri că totul e în ordine sau ca să poți îndrepta lucrurile acolo unde ele s-au deteriorat. Ia-ți o zi liberă pentru asta sau rezervă măcar o zi din vacanța ta pentru a-ți verifica sănătatea.

Vorbind cu prietene sau cititoare despre ceea ce le reține să meargă la medic, în afară de lipsa de timp (scuza majoră), multe spun că le e teamă să nu descopere vreo boală, că le este jenă să se expună controlului medical, că se simt judecate și ridiculizate de către medici, că investigațiile medicale durează mult și sunt costisitoare. Așa că preferă să nege orice simptom, să îl treacă sub preș și să spere că va trece de la sine.

Controale medicale obligatorii

În țările civilizate, controalele medicale de rutină sunt obligatorii. Pentru că peste tot în lume, femeile au aproape aceleași temeri, s-au introdus regulamente care obligă persoanele asigurate să își facă investigațiile necesare unei prevenții corecte.

Astfel de notificări îți vin acasă prin poștă sau la serviciu, la departamentul de HR. Dacă uiți, notificarea se transformă în somație și riști să pierzi asigurarea sau chiar jobul. Nimeni nu își permite așa ceva, așadar, de voie de nevoie, toată lumea își face analizele și controalele medicale.

Investigații medicale specifice femeilor

La noi, e încă doar o problemă de conștiință și de responsabilitate personală. Pentru că cea mai mare parte din ceea ce înseamnă medicină preventivă stă în mâinile tale. Când știi că o mamografie sau o ecografie mamară ori un test Babeș-Papanicolau te pot ține departe de cele mai frecvente forme de cancer și îți pot salva viața – le faci. Și le iei cu tine și pe mama, pe sora, pe prietena ori colega ta.

E cel mai frumos mod de a-ți onora feminitatea, de a-ți respecta corpul, de a fi solidară cu femeile din viața ta. Cel mai sigur mod de a avea  grijă de cei din jur este să te asiguri că în primul rând ai grijă de tine. Așa cum în fiecare lună nu uiți să mergi la coafor, să îți pictezi unghiile, să te epilezi, să îți îngrijești tenul, să mergi la sală, la fel ar trebui ca o dată sau de două ori pe an să mergi  la medic. Frumusețea vine din interior, dintr-o bună stare de sănătate.  Depinde de tine să menții echilibrul.

IMPORTANT DE ȘTIUT

*Cancerul de sân reprezintă principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, dar 98% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân incipient trăiesc cel puțin încă 5 ani.

Cancerul de col uterin este a 4-a cea mai întâlnită formă de cancer în rândul femeilor, rata de vindecare in cazul bolii descoperite în faza incipientă fiind de 93%.

Cancerul ovarian ocupă al 7-lea loc în clasamentul celor mai întâlnite tipuri de cancer în rândul femeilor, iar 45% dintre femei supraviețuiesc la 5 ani de la diagnosticare.

Informații cuprinse în prima parte a studiului „Afecțiuni oncologice feminine în România”, cea mai amplă cercetare privind impactul cancerului de col uterin, cancerului ovarian și al celui de sân în țara noastră. Studiul este realizat de Coaliția pentru Sănătatea Femeii, un parteneriat strategic între ONG-uri, profesioniști din sistemul medical și toți cei interesați în a promova importanța educației și prevenției în ceea ce privește cancerul de col uterin, ovarian și de sân.

Autor: Daniela Palade Teodorescu

Sursa foto: 123rf.com

Comentariii