Cozonacul este un preparat care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Este o bunatate, la fel ca si prajitura de casa Snickers. Personal, prefer cozonacul cu multa nuca…e un deliciu. Pentru obtinerea unui preparat deosebit de gustos avem nevoie de urmatoarele ingrediente ( pentru obtinerea unui singur cozonac) :
– 500 de g de faina
– 2 oua pentru aluat si un ou pentru uns cozonacul
– 175 de g zahar
– drojdie jumatate de cub
– 1 esenta de vanilie
– ulei
– unt o lingura
– 250 ml lapte
– coaja de lamaie rasa
– sare
– zahar pudra
Pentru obtinerea umpluturii avem nevoie de:
– nuca macinata (depinde de cat de multa pune fiecare)
– albus de ou
– zahar
-1 esenta de rom
– stafide sau rahat ( prefer stafidele)
– cacao
-100 ml lapte
Mod de preparare a cozonacului:
Crema: Peste nuca macinata se adauga albusul de ou, zaharul, cacao, esenta de rom si stafidele dupa gust
si amestecam. Dupa adaugam si laptele pana se omogenizeaza bine.
Aluatul: Punem cantitatea de faina intr-un castron pentru framantat si separat punem laptele la incalzit.
Peste faina adaugam ouale, drojdia diluata cu putin lapte, untul, sarea, esenta de vanilie si laptele incalzit.
Incepem sa framantam si pe parcurs adaugam cate putin ulei, pana devine aluatul pufos si face basicute. Apoi
punem peste castronul in care am framantat un prosop curat si lasam castronul intr-un spatiu unde este caldura timp de o ora, pentru a creste aluatul. Dupa ce a crescut intindem coca si peste adaugam umplutura si rulam. Apoi ungem cu ou pentru a avea o culoare rumena si punem cozonaculintr-o tava tapetata cu faina. Il mai lasam vreo 15 min, apoi il punem in cuptorul incins. Cand sunt gata ii ungem cu apa cu zahar.
Pofta buna va urez!