DISTRIBUIȚI

Ne revenim mult mai greu dupa o despartire, daca aceasta experienta traumatizanta ne determina sa ne punem la indoiala identitatea si personalitatea, conform unui nou studiu efectuat de psihologii de la Universitatea Stanford si publicat in „Personality and Social Psychology Bulletin”.

Cercetarile arata ca acele convingeri de baza pe care le avem despre personalitatea noastra reflecta capacitatea pe care o avem pentru a face fata unei astfel de situatii traumatice pentru a trece peste o deceptie suferita din dragoste, declara Carol Dweck, profesoara de psihologie la Universitatea Stanford.

„Putine lucruri sunt mai traumatizante in viata decat experienta de a fi respins de cineva care te cunoaste destul de bine si decide sa te paraseasca,” adauga Carol Dweck.

Carol Dweck impreuna cu doctorandul Lauren Howe au analizat convingerile pe care persoanele le au atunci cand sunt intr-o relatie de durata si care ii determina sa se respinga pe sine atunci cand sunt parasiti, amplificand impactul acestei deceptii.

Acestia au condus 5 studii la care au participat 891 de persoane care au fost rugate sa completeze chestionare in care au furnizat informatii despre experientele personale. Participantii au declarat, printre altele, cum li s-a schimbat felul in care se priveau pe sine in urma unei despartiri de persoana iubita. Un exemplu, dat cel mai frecvent ca raspuns, ar fi situatia in care o persoana se teme ca a fost parasita pentru ca este ceva in neregula cu ea.

Felul in care vedem personalitatea oamenilor este deosebit de relevanta pentru studiu. Spre exemplu, participantii au fost intrebati daca sunt de parere ca un om se poate schimba de-a lungul timpului, in urma experientelor prin care trece, sau daca personalitatea are un caracter static.

Conform datelor rezultate in urma studiilor, experienta prin care trece fiecare persoane difera in functie de modul in care asociaza legaturile romantice cu personalitatea si identitatea lor: cei care sunt de parere ca oamenii nu se schimba permit experientelor traumatice suferite din dragoste sa persiste mai mult in timp in viata lor si trec cu greu peste o despartire.

„Pentru ei o respingere indica faptul ca au atins un nivel de criza. Pe de alta parte, persoanele care au incredere in capacitatea lor de a se schimba, a se dezvolta pe plan emotional, desi sunt ranite, pot trece mai usor peste o deceptie si au capacitatea sa vada intr-o lumina optimista viitorul. In schimb, cei care sunt de parere ca o astfel de experienta dezvaluie un lucru veridic despre cum sunt ei ca persoane, sufera mai mult si continua sa traga dupa ei, in viitor, aceasta experienta traumatica. Acestia din urma vad partenerul drept sursa de informatii ce le reflecta sinele,” adauga Carol Dweck.

In urma studiului psihologii au constatat ca persoanele care cred ca respingerea de care au parte scoate la suprafata o latura veridica a sinelui se tem ca acelasi final il vor avea si viitoarele relatii. „Aceste temeri ii bantuie si ii fac sa devina mai defensivi in relatiile amoroase. Acestia au declarat in cadrul studiilor ca si la vreme de cinci ani distanta de la o deceptie suferita din dragoste sunt influentati negativ de aceasta experienta,” adauga specialistii.

Sursa: smartwoman.ro

Comentariii