DISTRIBUIȚI

Fina, parfumata, aromata… Unii spun despre dulceata de trandafiri ca este „regina dulceturilor”, un deliciu care ar trebui sa se gaseasca in orice camara. Inainte de a va apuca de ea trebuie sa stiti ce fel de trandafiri puteti folosi. Ca regula generala, cei mai buni sunt trandafirii roz, albi si galbeni. Sunt de evitat trandafirii rosii, cu exceptia celor foarte parfumati.

De asemenea, florile nu trebuie sa fie prea batrane, nici vestejite (folositi doar florile cu petale fine, nu groase) si parfumate (nu folositi trandafiri care au un parfum vag sau care nu miros deloc). Iata reteta dulcetii de trandafir:

Ingrediente
100 flori de trandafiri
1 kg zahar
750 ml apa
2 lamai mari


Mod de preparare

Se culeg florile parfumate, se spala la jet puternic de apa, se scutura bine si se lasa intr-o strecuratoare. Apoi se ia fiecare floare la scuturat, se apuca toate petalele cu degetele unei maini, dupa care urmeaza indepartarea partii albe de la baza petalelor, prin taierea cu foarfeca.

Petalele curatate se freaca apoi intr-un castron cu 2 linguri de zahar si zeama de la o lamaie pana devin sticloase si incep sa lase zeama frumos colorata, cu miros de trandafiri. Se freaca pana in momentul in care petalele incep sa se adune in ghem, dupa care incetam sa le mai presam si le lasam in repaus.

Se pregateste apoi siropul din zahar si apa, punandu-le pe foc intr-un vas incapator cu fund gros, daca se poate antiaderent. Se fierbe siropul la foc mare, pana incepe sa faca balonase, dupa care se reduce focul si se asteapta legarea siropului. Acest lucru se intampla atunci cand o picatura de sirop asezata pe o farfurie rece sta ca si o bobita, fara sa se imprastie pe farfurie. In acel moment siropul este gata si puteti adauga petalele de trandafiri, impreuna cu sucul lasat. Imprastiati-le prin miscari circulare.

Se continua fierberea, se aduna spuma facuta la suprafata dulcetii si dupa cateva clocote se adauga zeama celei de-a doua lamai, se amesteca bine in tot vasul, dupa care se mai fierbe pana cand siropul se leaga din nou suficient de bine. Se face iarasi proba picaturii. Daca nu se imprastie pe farfurie, stingeti focul.

Atentie, in dulceata se amesteca numai si numai cu o lingura de lemn! Se toarna in borcane bine spalate, uscate si sterilizate in cuptor o jumatate de ora.

Truc: stergeti interiorul capacelor cu alcool de cel putin 40 de grade, acest lucru impiedica formarea mucegaiului. Se infileteaza capacul si apoi se intoarce borcanul cu gura in jos. Acoperiti borcanele cu paturi groase, iar dupa ce s-au racit depozitati-le in camara.

Comentariii