DISTRIBUIȚI
Success winner woman standing with arms up joyful after outdoors workout. Half silhouette on sunny warm summer day with city skyline in background, From Montreal, Quebec, Canada.

Faptul că există atâţia oameni de geniu descoperiţi şi adulaţi de public cât şi genii care, deşi au aceleaşi date native, au parte de destine tragice, nu e decât o ilustrare a fătului că există succes şi

Succes. Nu de puţine ori succesul (scris cu minsucula) pune în pericol viaţă, în timp ce Succesul (scris cu majusculă), o înalta.

Adevăratul Succes sprijiba spiritul; el nu are de aface cu realizări isolate, ci cu prezenţa succesului în toate domeniile vieţii şi implicit, cu atingerea unui stil de viaţă de succes, care nu este doar în beneficiul nostru personal, ci şi în folosul celorlalţi.

Exemple de “succes” care erodează adesea sănătatea şi relaţiile persoanei, se găsesc în ceea ce se numeşte lumea tabliodelor. Dar ceea ce lumea numeşte succes, este mai degrabă celebritate, iar capacitatea de distrugere pe care o posedă celebritatea este probată zilnic. Oamenii celebri ajung adesea la mariaje eşuate, la dependent, alccolism, sinucidere, sau alte forme de moarte prematură. Putem enumeră aici pe Elvis Presley, Janis Joplin, Marilyn Monroe şi mulţi alţii. Pe lângă aceste exemple de oameni care au plătit atât de scump preţul celebrităţii, este bine să amintim şi miile de oameni “de succes” care, deşi mai puţin faimoşi, şi-au ruinat vieţile din cauza drogurilor şi a deformărilor profesionale.

Înălţarea sau distrugerea noastră nu depinde de succesul în sine, ci de cum anume se integrează acesta în personalitatea noastră. Dacă suntem mândri ori modeşti, egoişti ori recunoscători, dacă ne considerăm pe noi înşine mai buni în baza talentelor noastre decât pe ceilalţi- aceştia sunt factorii determinanţi.

Dacă ajungem să îi cunoaştem pe adevăraţii puternici ai lumii, pe marii industriaşi, pe laureaţii premiului Nobel, vom observă cu totul alte calităţi. Cei care au cu adevărat succes nu au nici o înclinaţie în a se purta arrogant, pentru că nu se consideră pe ei înşişi mai buni, ci puţin mai norocoşi decât alţii.

De ce oare adevăratul succes apare într-un mod atât de lipsit de efort?

Din această perspectiva, ne stă tuturor la îndemână tocmai această capacitate de a discerne între modelele puternice ale succesului şi cele slabe, care conduc la eşec.

 

Autor: Lucia Blendea

Comentariii