DISTRIBUIȚI

Planta originara din Asia Meridionala, Curcuma (turmericul) nu este doar un condiment (ingredient principal al pulberii de curry), ci si un excelent antibiotic si antioxidant, imbunatatind digestia si restabilind flora intestinala.

Adusa in Europa de Marco Polo, intr-una din calatoriile sale in Orient, Curcuma a fost folosita la inceput drept materie prima pentru vopsit si ca tinctura galbena, utilizata in miniaturi. Supranumita „Sofranul Orientului”, s-a bucurat de succes si drept colorant in alimentatie si preparate farmaceutice. Incepand cu secolul 16, Curcuma a devenit cunoscuta si ca medicament, cu efecte de exceptie in tratarea afectiunilor ficatului, ale bilei si intestinelor, planta fiind inclusa in celebra „Libro delle Droghe”, o veritabila „biblie” a plantelor medicinale.

Boli gastro-intestinale

O lingurita de pulbere din curcuma se dizolva intr-un pahar de apa fiarta si racita. Se administreaza cate o jumatate de pahar, de doua ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de a manca. Durata tratamentului este de zece zile, se face o pauza de doua saptamani si se poate relua.

Anemie – O linguriţă de miere şi o jumătate de lin­guriţă de curcumă se amestecă bine. Se adminis­trează dimi­neaţă, pe stomacul gol, timp de 21 de zile.

Normalizarea nivelului de zahăr din sânge – O jumătate de linguriţă de pulbere din curcumă se amestecă într-un pahar de apă călduţă. Se adminis­trează de trei ori pe zi, cu câteva minute înainte de masă. Durata tratamentului este de zece zile.

Gripă şi răceală – Două grame de curcumă, două grame de ghimbir şi două grame de ardei roşu se fierb în 250 ml de lapte timp de trei minute (nu mai mult!). Se adaugă o linguriţă de miere şi se consumă cald.

Dureri în gât – Într-un pahar cu apă călduţă se dizolvă o linguriţă de sare (de preferat de mare) şi o lin­guriţă de pulbere din curcumă. Se face gargară de cinci-şase ori pe zi, timp de minim trei zile.

Sursa: formula-as.ro

 

Comentariii