Găsești băuturi răcoritoare la orice magazin, oricât de mic, la orice terasa și la orice restaurant. Sunt accesibile și ca preț și foarte mulți oameni le consumă, însă prea puțini se gândesc și la efectele nocive pe care acestea le au asupra corpului.
Băuturile răcoritoare și kilogramele în plus
Sucurile conțin foarte mult zahăr, ceea ce înseamnă și foarte multe calorii, iar Centrul Științific pentru Interesul Public din Statele Unite spune că de vină pentru multe cazuri de obezitate sunt chiar băuturile răcoritoare. Așadar, dacă vrei să slăbești, renunță cu totul la aceste sucuri. Potrivit unui studiu al specialiștilor de la Universitatea Yale, cu cât bei mai multe băuturi pline de zahăr într-o zi, cu atât simți nevoia să mănânci mai mult.
Băuturile dietetice sunt la fel de rele
Ai spune că băuturile care nu conțin zahăr – deci au mai puține calorii – nu te îngrașă, nu-i așa? Află că este greșit! Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea Texas, cei care consumă băuturi răcoritoare dietetice tot au șanse să câștige mai mult în greutate. Ce-i drept, nu la fel de repede ca cei care consumă băuturile normale (nedietetice), însă mult mai mult decât cei care nu le beau deloc.
Colorantul cauzează cancer
Nu toate băuturile răcoritoare conțin acest colorant – caramel E150d – însă cele care îl conțin (cele închise la culoare) pot cauza cancer (arată Centrul Științific pentru Interesul Public). Motivul este că acesta conține metilimidazol, ce a fost corelat cu cazurile de cancer la animale. Potrivit altor studii, 16 micrograme băute de un om în fiecare zi sunt de ajuns să crească riscul apariției cancerului.
Interferează cu hormonii
În special băuturile carbogazoase care se vând la doză de aluminiu conțin un ingredient numit bisfenol A (BPA), care împiedică acidul sucului să reacționeze când atinge metalul. Oamenii de știință au descoperit că acest ingredient interferează cu hormonii și în unele cazuri a fost legat de infertilitate, diabet și unele tipuri de cancer.
Băuturile răcoritoare te îmbătrânesc
Sucurile acidulate conțin fosfați – sau acid fosforic – acizii care le oferă gustul ușor înțepător și durata de viață lungă. Acidul există deja în cărnuri, lactate sau nuci, însă prea mult acid fosforic duce la probleme ale rinichilor și ale inimii, poate produce osteoporoză și chiar duce la îmbătrânire timpurie.
Conțin cofeină
Cele mai multe băuturi carbogazoase conțin cofeină, ce a fost legată în mai multe studii de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel mamar, de palpitații ori tensiune ridicată.
Ingrediente modificate genetic
Un alt ingredient problematic al băuturilor carbogazoase este siropul de porumb, folosit pe post de îndulcitor. De multe ori, porumbul din care provine acest sirop este modificat genetic, ceea ce a fost numit în mai multe rânduri nesănătos, precizează site-ul webmd.com.
Nu au valoare nutrițională
Un pahar de suc nu are nicio valoare nutrițională. Conține doar mult zahăr, multe calorii și alte ingrediente care nu fac decât să dăuneze organismului tău.
Cariile, provocate de băuturile carbogazoase
Din cauza acidului pe care îl conțin aceste băuturi, smalțul dinților este dizolvat, astfel că dinții devin mult mai sensibili și o țintă sigură pentru carii.