DISTRIBUIȚI

Stii mai multe lucruri despre cancer, boala secolului, decat despre dementa. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari frici ale omului este sa dezvolte aceasta boala. Teama este cu atat mai mare cu cat dementa nu poate fi depistata in faze de inceput si nu poate fi vindecata.

Tot ce nu stiai despre dementa

Asociata des si in mod eronat cu expresia „iti pierzi mintile” sau cu termenul „nebunie”, dementa inseamna, de fapt, „uitare”.

Ce se intampla cu creierul? Acesta da inapoi, pentru ca celulele nervoase responsabile cu memoria se sting intr-un ritm rapid. Simptomul principal este uitarea pe termen scurt. Apar apoi confuzia si anxietatea, pentru ca nu iti mai amintesti lucruri recente si marunte: unde este iesirea dintr-un magazin si daca azi este marti.

Dementa nu afecteaza memoria pe termen lung, deoarece amintirile de acum 20 de ani au avut destul timp sa se intipareasca in creier. Cele recente sunt ultimele sosite si primele la plecat.
Sunt peste 200 de tipuri de dementa, un termen-umbrela care sa le incadreze pe toate.

Cea mai des intalnita forma (intre 60 si 70 la suta dintre pacientii cu dementa) este insa Alzheimer. De asemenea, doua din trei persoane afectate de dementa sunt femei, cu o legatura stransa cu perioada menopauzei.

Dupa Alzheimer, o alta forma de dementa este cea vasculara, aparuta in urma unui accident vascular. Atunci cand creierul este privat de sange pentru cateva momente, celulele nervoase mor chiar si in 6 secunde.

Majoritatea pacientilor prezinta un mix de aceste doua forme de dementa, rezultat al unei tensiuni arteriale ridicate si a unui nivel al colesterolului peste limita normala.

Dementa nu se instaleaza la batranete, ci medicii au depistat-o si la varste mai fragede: 30 sau 40 de ani.

Gandesti ca uitarea – de altfel normala – la peste 65 de ani este o forma de dementa. Te inseli, pentru ca acesta este declinul normal al vietii.
Crezi ca este un tratament ce vindeca in totalitate dementa? 

Nu sunt decat medicamente care sa ii incetineze evolutia. In plus, responsabil cu prevenirea ei in timpul vietii esti chiar tu, printr-un stil fizic si psihic activ.
Cum stii ca ai aceasta boala?

Nu stii! Pentru ca nu exista o metoda, un test de sange, un aparat care sa puna un diagnostic ferm de dementa, mai ales in faze incipiente. Si nici factorul genetic nu joaca un rol important.
Nu orice simpla uitare inseamna dementa! 

Daca ai o perioada mai lunga de mici uitari poate fi din alte cauze dar si din pricina instalarii dementei.

Medicii supun in acest sens pacientul la un test de memorie, cunoscut sub denumirea de „Six Item Cognitive Impairment Test”, dezvoltat in America. Acest test stabileste daca o persoana este sau nu predispusa la dementa.

Fa chiar acum acest test!

Intrebarile si scorul:

1. In ce an suntem? (raspuns corect: punctaj 0, raspuns gresit: punctaj 4)

2. In ce luna suntem? (raspuns corect: punctaj 0, raspuns gresit: punctaj 3)

3. Cat este ceasul? Fara sa te uiti la ceas, trebuie sa aproximezi ora la care raspunzi (raspuns corect: punctaj 0, o greseala: punctaj 2, 2 greseli: punctaj 4)

Acesta este momentul in care esti pus sa retii 5 elemente, in genul unei adrese: Ioana Popescu, Jollie Ville, vila 6, cartierul Baneasa.

4. Numara invers, de la 20 la 0. (raspuns corect: punctaj 0, o greseala: punctaj 2, mai mult de o greseala: punctaj 4)

5. Rosteste lunile anului de la coada la cap. (raspuns corect: 0 puncte, o greseala: punctaj 2, mai mult de o greseala: punctaj 4)

6. Spune acum cele 6 elemente pe care le-ai retinut mai devreme. (raspuns corect: 0 puncte, o greseala: punctaj 2, 2 greseli: 4 puncte, 3 greseli: 6 puncte, 4 greseli: 8 puncte, mai multe greseli: 10 puncte)

Interpretarea rezultatelor:

Ai acumulat intre 0 si 7 puncte: nu prezinti niciun semn de dementa.

Ai adunat intre 8 si 9 puncte: trebuie sa incepi sa mentii legatura cu un specialist in perioada urmatoare.

Ai inregistrat maximul de puncte, adica intre 10 si 28 de puncte: prezinti semne clare de dementa ce trebuie atent investigate.
Se fac si teste de sange?

Da. O deficienta de vitamina B12 in sange este un semn de viitoare simptome care sa duca la dementa.

Unii medici extrag lichid din zona coloanei in componenta caruia cauta prezenta a doua proteine: amiloide si tau. Acestea, gasite intr-o anumita cantitate te pot predispune la dementa. In total, specialistii au descoperit 10 astfel de proteine gasite in sangele persoanelor deja diagnosticate, in prezent, inca in faza de teste, fara a le fi confirmate rezultatele.

Specialistii isi pun sperante si intr-un test al mirosurilor pentru ca, in cazul bolii Alzheimer, prima zona a creierului afectata este cea responsabila de recunoasterea acestora. In urma unor teste efectuate pe un numar de persoane cu si fara Alzheimer, acestea din urma au recunoscut mai putine mirosuri decat celelalte.
Simptomele difera in functie de forma de dementa si de zona creierului care a fost afectata. 

Unele dintre ele sunt totusi comune si des intalnite.

Uiti lucruri marunte, mai ales pe acelea pe care le faci zilnic si care ti-au intrat in reflex: cum incui usa, unde duci gunoiul. Ti se intampla sa nu mai stii in ce zi sau luna esti si unde te afli, chiar si atunci cand esti cu cei dragi langa tine. In aceste cazuri, dementa este insotita de anxietate si depresie.

Iti pierzi concentrarea si renunti la lucrurile care necesita mai multa atentie si care, odata iti faceau placere, cum ar fi cititul, gatitul.

Personalitatea ti se poate schimba, devii pasnic daca erai un luptator si invers. Intri intr-o bucla a repetitiei, fie rostesti aceleasi replici, fie faci un lucru de mai multe ori la rand. Pentru ca nu iti amintesti sa il fi facut. Se intampla sa devii suspicios si agresiv in unele situatii.
Poti preveni dementa

Pentru o boala care nu se mosteneste, nu stii cand vine, care se instaleaza rapid si nu mai pleaca, esti sfatuit sa incerci sa previi riscul aparitiei acesteia.

De regula, esti incurajat sa urmezi 6 sfaturi: sa fii activ, sa iti verifici starea de sanatate periodic, sa nu fumezi, sa bei alcool in cantitati moderate, sa iti tii greutatea sub control si sa iti mentii mintea activa, sa ii dai mereu provocari, sa o stimulezi. Astfel, scazi riscul de aparitie a dementei cu 60%.

Obezitatea este cel mai des asociata cu dementa dearece grasimea in exces din organism produce un tip de hormoni nocivi care distrug celulele creierului. Nu uitati de celelalte asocieri la pachet: hipertensiunea, colesterolul marit.

Apoi, cu cat mai multe cunostinte aduni pe parcursul vietii, pe atat de mult te duce creierul – la propriu. Poti invata mereu lucruri noi, o limba straina, sa rezolvi jocuri inteligente sau sa descurci integrame si Sudoku pentru o minte activa.

Stresul cronic este de asemenea de evitat deoarece creste nivelul de cortizol, un hormon care are receptori in creier, responsabili de invatare si memorare.

Junk-food-ul insotit de o viata sedentara creste riscul de dementa, o spun clar specialistii care o numesc „diabetul mintii”.
O viata sanatoasa si activa sa ai!

 

Sursa: sanatatesistaredebine.ro

Sursa foto: www.wisegeek.com

Comentariii