DISTRIBUIȚI

Furie: Stare de extremă iritare în care se pierde stăpânirea de sine; mânie puternică, nestăpânită.

Furie: Fiecare dintre cele trei divinităţi ale infernului, care, în credinţele celor antici, chinuiau sufletele păcătoşilor.

Definiţia dexului e destul de simplistă dar pare să scoată în evidenţă un adevăr important: furia e o forţă a naturii. Şi probabil de aceea strămoşii noştri au personificat-o sub forma unei zeităţi răzbunătoare.

Furia e o emoţie perfect naturală şi sănătoasă… Dar în cazul femeilor, furia e ceva reprimat. De-a lungul timpului am fost învăţate să fim diplomate, să tăcem, să înghiţim, să fim rafinate.

Am fost învăţate să urâm partea din noi care se revoltă în faţă nedreptăţilor, partea din noi care îşi cere dreptul de a fi, pur şi simplu.

Tiparul femeii a devenit tiparul restrâns al femeii supuse, al femeii care tace. De câte ori nu ai plecat capul zâmbind jenată când cineva ţi-a luat părerea în derâdere doar pentru că erai femeie?

De câte ori ai fost judecată pentru fusta prea scurtă sau vocea prea ridicată? De câte ori nu ţi s-a adus vină pentru că provoci sexul masculin cu farmecele tale? De câte ori nu ţi s-a spus că eşti indecentă? De câte ori nu ţi s-a spus că locul tău e acasă gătind, curăţând podele şi ştergând copii de bale? Sau dacă tu eşti destul de norocoasă să nu fii femeia asta, nu ai prietene care sunt femeia asta? Prietene la care ţii şi te înfurii când le vezi chinuite? Şi dacă eşti liberă să faci şi să spui tot ce-ţi doreşti, nu te simţi adeseori judecată pentru că ai avut îndrăzneala şi tupeul să fii altfel decât ţi s-a cerut?

Buddha spunea : Să ţii furia în tine e ca şi cum ai prinde un cărbune încins pe care vroiai să-l arunci în altcineva. Tu o să te arzi.

Şi cercetătorii sunt de acord cu Buddha, reprimarea emoţiilor are un efect nociv. Şi totuşi multe dintre noi facem asta toată viaţa;pentru că ni s-a luat dreptul de a fi furioase. Pentru că:

1. Suntem creaturi ilogice şi iraţionale
2. Ne-am făcut-o cu mâna noastă, noi ne-am ales bărbaţii
3. E ceea ce trebuie să facem pentru nu a jigni orgoliul bărbaţilor
4. Nu e deloc feminin să fii furioasă (că să nu mai zicem să înjuri)
5. Nu putem comenta pentru că din punct de vedere fizic nu suntem pe picior de egalitate cu bărbaţii şi putem stârni o reacţie violentă
6. Părerile noastre sunt emoţionale, exagerăm, suntem furioase pentru o nimica toată.
Şi lista poate continua la nesfârşit.
Acum că am aflat cum suntem, cum nu vrem să fim, hai să ne gândim şi cum ar arata o femeie furioasă, o femeie care spune ce gândeşte, o femeie care pune „piciorul în prag”, domnule ( pentru că doar bărbaţii pot bate cu pumnul în masă, ai noştri sunt prea mici). Am menţionat în titlu walkiriile care erau zeităţi nordice ce îmbinau idealul de putere şi frumuseţe al femeii. Un alt exemplu ar fi amazoanele din mitologia greacă. În ambele cazuri, acestea sunt femei foarte sigure pe ele cu o tendinţa spre violenţă şi răzbunare. Dar de fapt nu e vorba de răzbunare şi violenţă, ci de a trăi în concordanţă cu propriile valori, să-ţi mărturiseşti identitatea, să trăieşti fiecare zi aşa cum simţi şi aşa cum eşti cu adevărat, ignorând vocile care îţi spun cine şi cum ar trebuie să fii. Şi un pic mai concret, ca să avem şi câteva exemple din piaţa autohtonă, le-aş menţiona pe Lora şi pe Loredana, două femei care îşi trăiesc viaţă după propriile reguli.

Acum e rândul tău… Care sunt regulile tale? Ce ai vrut mereu să faci dar n-ai făcut pentru că mereu ţi s-a spus că nu ai voie? Ce vrei să spui lumii şi nu ai spus niciodată? Cine eşti tu cu adevărat? Ce ascunde furia ta?

Pentru inspiraţie citiţi şi asta http://alanalouisemay.com/blog/2016/1/9/the-world-needs-angry-women Mult noroc! :)

 

Autor:  Georgiana-Nicoleta Timofte

Comentariii