DISTRIBUIȚI

In fiecare duminica, de la 13.30, la Digi24, Izabela Panescu povesteste despre „Tinerete fara batranete”. Si-a deschis un blog, unde prezinta retete de mancare sanatoasa, si are pregatite sfaturi din cele mai variate despre cum sa traiesti o viata sanatoasa.
Care sunt primele 3 sfaturi pe care le-ai da pentru a adopta un stil de viata sanatos?
Unu: faceti sport. Orice sport. Ca e alergat, ca e inot, ca e dans ori exercitii la sala de fitness, orice tip de miscare este sanatate curata.
Doi: Fiti mai atenti ce ganduri, emotii si sentimente aveti. Observati cum reactionati in anumite situatii si intrebati-va de ce. Observati-va gandurile, credintele, obiceiurile. De multe ori gandim negativ si asta ne influenteaza sanatatea. Fiti prezenti cand faceti ceva, cand sunteti cu cineva, nu cu mintea in alte zece locuri.
Trei: Mancati mai putin si mai sanatos: cat mai putin procesat, adica alimente cat mai simple, integrale, asa cum se gasesc ele in natura. Daca un produs contine niste ingrediente care nu se gasesc in livada, in gradina, la ferma, atunci consumati-l doar ocazional. Mancati multe fructe si legume crude.

Tinerete fara batranete e un deziderat vechi de secole. Ce vedem in noul sezon al emisiunii?
In noul sezon al emisiunii, care incepe in aceasta duminica, de la ora 13:30, pe Digi24, vom analiza fenomene actuale, care ne influenteaza sanatatea. Nu ma refer doar la sanatatea fizica, ci si la cea mintala. In prima emisiune vorbim despre consumerism. Desi pare a fi un paradox, trei sferturi din populatie sufera de o deficienta nutritionala cauzata de excesul de produse alimentare, conform Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Asta pentru ca produsele pe care le consumam ne hranesc din ce in ce mai putin, contin din ce in ce mai putine substante nutritive. Vom vorbi si despre copiii carora parintii le ofera prea multe jucarii si prea multe gadgeturi: ce e prea mult strica? In editiile urmatoare vom aborda teme precum divortul, depresia la adolescenti si situatia proaspetelor mame, care sunt sustinute prea putin de autoritati. De asemenea, in fiecare emisiune vom prezenta povestea unei persoane a carei viata s-a schimbat datorita sportului. Vom merge dincolo de transformarile fizice: vom descoperi ce schimbari se produc la nivel profund, mai ales la nivel psihic, ce se schimba concret in vietile acestor oameni din acest punct de vedere.

La capitolul „Nu consumati niciodata”, ce ai plasa pe primele 5 locuri?
Daca e vorba despre droguri, cafea, tigari, da, as spune “nu consumati niciodata”, dar daca te referi la alimentatie cred ca interdictiile nu functioneaza pe termen lung. Nici daca vrei sa slabesti, nici daca vrei sa te vindeci de o boala, nici daca vrei pur si simplu sa fii mai sanatos. Sigur ca vei ajunge sa nu mai consumi niciodata anumite produse, stiu asta din proprie experienta, pentru ca la un moment dat organismul nu iti va mai cere acele alimente, dar nu face asta dintr-o data.

Comentariii