DISTRIBUIȚI
lentile de contact

Iei in calcul varianta de a inlocui ochelarii de vedere cu lentilele de contact?  Porti deja lentile de contact si ai unele nelamuriri? Am incercat sa cuprindem in acest ghid toate informatiile de care au nevoie actualii si viitorii purtatori de lentile de contact.

Tipuri de lentile de contact

Exista 2 tipuri principale de lentile de contact:

 1. Lentile de contact moi – cele mai populare, fiind folosite de cea mai mare parte a persoanelor cu afectiuni ale vederii.

In functie de durata, lentilele de contact moi se clasifica astfel:

 • Lentile de unica folosinta – se folosesc 12-24 de ore, iar apoi se arunca.
 • Lentile de contact zilnice. Se folosesc intre 2 saptamani si 1 luna, purtarea lor in timpul somnului fiind strict interzisa.
 • Lentile de contact cu purtare extinsa se pot purta si in timpul noptii.
 • Lentile cu purtare purtare continua. Se pot folosi continuu si ziua si noaptea pana la 30 de zile consecutive.

In functie de afectiuni, lentilele de contact moi pot fi :

 • Lentile torice –lentile pentru corectia astigmatismului.
 • Lentile sferice, obisnuite, care au aceeasi dioptrie pe toata suprafata.
 • Lentile Bifocale sau Multifocale pentru presbiopie.
 1. Lentile rigide – sunt mai eficiente in corectarea ochilor cu forme neregulate si sunt mult mai durabile, fiind necesara schimbarea lor dupa 12 luni.

In functie de scop, lentilele de contact se pot imparti in :

 • Lentile de contact cu dioptriifolosite pentru a corecta problemele vederii, fiind personalizate pentru fiecare afectiune in parte.
 • Lentile de contact cosmetice /colorate – sunt disponibile in tente de vizibilitate, culori nuantatoare, culori opace si efecte speciale (Halloween).

Lentile de contact vs Ochelari de vedere

Fiecare optiune are avantaje si dezavantaje. Nu exista o decizie corecta, caci ea apartine fiecarui purtator in parte, in functie de stilul sau de viata si de particularitatile problemelor sale de vedere.

 • Lentile de Contact sunt invizibile (nu influenteaza aspectul fizic) si confortabile. Ochelarii pot fi inconfortabili sau enervanti, deoarece nu ii poti purta cand practici anumite sporturi, nu se potrivesc cu orice tinuta din garderoba ta, se aburesc sau se murdaresc usor.
 • Lentilele de contact prezinta unele riscuri pentru sanatatea ochilor, mai ales daca nu sunt utilizate si intretinute corespunzator. Pot fi inconfortabile pentru anumite persoane, din cauza senzatiei de corp strain.
 • Ochelarii de vedere sunt optiunea cea mai potrivita pentru persoanele care lucreaza foarte mult in fata calculatorului.
 • Costul pe termen lung al lentilelor de contact este mai ridicat comparativ cu cel al ochelarilor de vedere.

Decizia iti apartine! Poti testa ambele variante sau le poti alterna, in functie de situatie.

Cum alegem lentilele de contact cu dioptrii?

Cand te hotarasti sa incerci lentilele de contact cu dioptrii, trebuie sa consulti oftalmologul/optometristul, acesta urmand a-ti adresa o serie de intrebari simple pentru a afla si a-ti recomanda optiunea optima pentru ochii si stilul tau de viata.

De exemplu, daca lucrezi mult timp in praf, nisip, vapori, nu se recomanda purtarea lentilelor de contact datorita riscului de a se infecta ochiul sau de interveni senzatia de “ochi uscat”. Daca hobby-ul tau este inotul, medicul iti va recomanda lentile de contact zilnice, care diminueaza riscul infectiilor. Daca mediul de lucru este sigur si nu ai intampinat probleme cu ochii precum iritatii, senzatie de uscaciune si iti asumi o intretinere si o igiena riguroasa a lentilelor, poti opta pentru cele lunare.

Cum se aplica lentilele de contact?

Inainte de a aplica lentilele de contact, spala-te bine pe maini si asigura-te ca nu sunt urme de sapun si sterge mainile cu un prosop curat, care nu lasa scame.

Asigura-te ca lentila nu este pe dos, verificand marginea care trebuie sa fie in sus (forma de bol), nu spre exterior (farfurie).

Daca se pliaza lentila, aseaz-o in palma si pune cateva picaturi de solutie.

Aseaza lentila pe varful degetului aratator si plaseaza degetul mijlociu pe centrul pleoapei inferioare, iar cu degetul aratator de la cealalta mana trage in sus pleoapa superioara. Aplica lentila pe zona alba a ochiului, apoi priveste in jos cateva secunde pentru ca lentila sa se fixeze.

Repeta procedura si pentru celelalt ochi.

Cum scoti lentilele de contact?

Priveste in sus si pune degetul aratator pe marginea lentilei, apoi trage de pe partea colorata a ochiului lentila in partea de jos a acestuia. Scoate lentila tinand-o intre cele doua degete, clateste-o cu solutie de curatat lentilele si aseaza lentila in recipientul umplut cu solutie proaspata in prealabil.

Repeta procedura si pentru celelalt ochi.

Cum ingrijim lentilele de contact ?

O igiena riguroasa a mainilor este absolut necesara inainte de a atinge lentilele de contact. Mainile trebuiesc intotdeauna uscate cu un prosop care nu lasa scame, pentru ca acestea sa nu ajunga pe lentilele de contact.

Curatarea si clatirea corecta a lentilelor de contact elimina peste 90% din bacteriile ce se pot depune pe suprafata lor. Curatarea se efectueaza de obicei prin punerea lentilei in palma curata si uscata si aplicarea catorva picaturi din solutia de intretinere, care se aplica usor pe ambele fete ale lentilei de contact.

Nu atingeti lentilele cu unghiile, nu diluati sau refolositi solutia din recipient si nu imprumutati sau utilizati lentile de la alte persoane!

Pentru a preintampina neplaceri, in timpul purtarii lentilelor de contact, este bine sa administrati lacrimi artificiale. Acestea inlocuiesc filmul lacrimal afectat de conditiile de mediu dure sau de starile interne care duc la dezechilibre in lacrimile naturale.

Doamnelor si domnisoarelor le recomandam sa aplice intai lentilele de contact si apoi sa se machieze. De asemenea, este bine de stiut ca intai ne dam cu parfum sau fixativ si apoi aplicam lentila de contact. Daca le ai deja puse, inchide ochii, pentru ca particulele sa nu se depuna pe lentile.

Copii pot purta lentile de contact?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, va las mai jos recomandarea medicului specialist oftalmolog Dr. Roxana Cozubaş:

 „Copiii foarte activi, care practică sport, nu işi pot purta corecţia optică în acest timp, ducând la pierderea performanţelor în acest domeniu. Nepurtarea corecţiei optice la copilul mic poate să ducă la scăderea iremediabilă a acuităţii vizuale sau la creşterea dioptriilor în timp.

Copiii au încredere mai mare în ei purtând lentile de contact, mai ales dacă cei din mediul lor de viaţă (colegi de gradiniţă/şcoală) i-au marginalizat din cauza purtării ochelarilor.

Una dintre fricile parinţilor în acest domeniu este că micuţii lor nu vor fi capabili să menţină regulile de igienă pentru un port adecvat. Tot experienţa mi-a arătat că cei mici sunt mai ascultători de sfaturile medicului decât sunt adulţii sau adolescenţii. Desigur că şi unul dintre parinte trebuie să fie implicat activ în procesul de monitorizare al celui mic.”,

Cumparam online lentilele de contact?

Multi purtatori de lentile de contact opteaza pentru achizitionarea online a lentilelor, deoarece este un proces simplu si rapid, preturile sunt, de obicei, mai mici si, in plus, economisesc si timp.

Recomandarea noastra este sa te asiguri ca magazinul online este de incredere, in sensul ca vinde doar produse originale. Verifica pe pagina de contact sau in termeni si conditii denumirea comerciala, adresa postala, numarul de telefon, numarul de inmatriculare si codul de inregistrare fiscala. Poti cauta pe site sau poti cere o declaratie de conformitate care sa ateste ca firma care vinde lentile de contact online are aviz de la Ministerul Sanatatii. Exemplu: http://www.conga.ro/article–declaratii-de-conformitate–1949.html 

Pot purta lentile de contact atunci cand inot?

Contactul cu apa poate cauza purtatorilor de lentile de contact iritatii si infectii. Medicii oftalmologi recomanda in aceste situatii lentilele de contact de unica folosinta (1 zi) si purtarea ochelarilor de inot.

Exista o limita de varsta pentru portul lentilelor?

Nu exista o limita de varsta. Daca nu exista contraindicatii medicale poti beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice varsta.

Pot purta lentile si ochelari de soare?

Da. Desi unele lentiele de contact au protectie UV inclusa, se recomanda purtarea ochelarilor de soare, pentru o protectie maxima impotriva razelor UVA si UVB.

Resurse si informatii suplimentare:

http://www.conga.ro/lentile-de-contact

http://www.conga.ro/blog/

http://www.ele.ro/sanatate/stiri-sanatate/lentile-de-contact-sau-ochelari-de-vedere-ce-sa-aleg–52016

http://www.perfect-beauty.ro/sanatate-2/lentilele-de-contact-cu-dioptrie-o-investitie-avantajoasa-confortul-tau-zilnic.html

http://sanatate-oculara.blogspot.ro/2016/03/cum-sa-cumperi-online-lentile-de-contact.html

 

Comentariii