Tehnologia de azi a evoluat pana la un punct in care pacientii cu erori de refractie normale, cum ar fi miopia, astigmatismul si prezbiopia sau cei cu boli oculare care necesita corectii specializate, cum ar fi keratocon, pot beneficia de alternative bune pentru a-si maximiza performanta vizuala.
Miopia, hipermetropia si astigmatismul sunt motivele principale pentru care o persoana solicita serviciile unui medic oftalmolog.
Medicul oftalmolog determina ce tip si ce grad de eroare de refractie ai prin efectuarea unui test. Acest test poate fi facut cu un instrument computerizat sau cu un instrument mecanic. In functie de rezultat, medicul oftalmolog stabileste o prescriptie medicala pentru ochelari de vedere sau lentile de contact.
Fiecare varianta are avantajele si dezavantajele ei. Daca din punct de vedere medical ambele variante corecteaza erorile de refractie, din punct de vedere estetic, lucrurile stau diferit. Ochelarii de vedere sunt incomozi, fiind preferati, in mare masura, de persoanele mai in varsta.
Lentilele de contact sunt mai versatile, oferindu-ti posibilitatea sa alegi intre lentilele de contact cu dioptrii sau lentilele de contact colorate. Datorita versatilitatii lor, lentilele de contact sunt preferatele tinerilor.
Peste 50% din populatia Romaniei necesita corectie vizuala, insa mai putin de 1% dintre romani poarta lentile de contact, in timp ce in alte tari din UE, ponderea utilizatorilor depaseste 10%. Numarul purtatorilor de lentile de contact este insa in continua crestere in ultimii ani, datorita inovatiilor in domeniu, precum lentilele din material hidrogel, care ofera o buna transmisibilitate a oxigenului, asigura confort si claritate purtatorului.
Cele mai renumite branduri din lume – Johnson & Johnson, Ciba Vision si Bausch & Lomb – isi disputa primul loc pe piata lentilelor de contact din Romania.
Diferentele de pret intre ochelarii de vedere si lentilele de contact se simt pe termen lung.
Pretul lentilelor de contact variaza, in functie de tipul si de durata de folosire. Lentilele de contact zilnice costa intre 70 si 140 ron (pachet de 30 de lentile), iar cele lunare au preturi care pornesc de la 50 ron (pachet 3 lentile). Lentilele colorate cu sau fara dioptrie costa de la 80 de ron in sus (pachet 2 lentile).
Dr. Roxana Cozubas, Medic Specialist Oftalmolog, identifica urmatoarele avantaje ale utilizarii lentilelor de contact :
- „ Acuratetea vizuala : camp vizual mult marit fata de ochelari; vederea periferica buna; corectia vederii se realizeaza in orice directie a privirii , deoarece lentila de contact se misca odata cu ochiul; posibilitati de corectie totala a unor vicii de refractie mare (toleranta mare la purtare fata de ochelari).
- Estetic si medical: Lentilele de contact sunt aproape invizibile; efectul psihologic si estetic (se pot utiliza de la varste foarte mici – 8-10 ani).
- Rol de protectie: in sport, lentilele elimina posibilitatea ranirii nasului sau ochilor de catre ochelari in cazul unui impact.
- Comparativ cu ochelarii: lentilele de contact nu sunt afectate atunci cand ploua, ninge sau este frig afara; nu aluneca de pe nas, nu exercita presiune asupra urechilor, nasului sau a tamplelor; se pot purta in combinatie cu orice pereche de ochelari de soare.”
Lentilele de contact prezinta si cateva limitari: manevrare si intretinere stricta, program de purtare strict, controale regulate la medicul oftalmolog.