DISTRIBUIȚI

Cântăreața americană Madonna a vizitat duminică șantierul unității de chirurgie pediatrică pe care o finanțează în Blantyre (capitala economică a republicii Malawi din sud-estul Africii), anunțând că acesta „ar trebui să se deschidă în 2017”, informează agenția France Presse (AFP).

Artista pop, care a spus că este „încântată” de acest proiect, a adoptat doi copii din această țară săracă, o fiică în 2006, Mercy James, și un băiat în 2009, David Banda.

„Aceasta nouă facilitate este prima unitate de terapie intensivă pentru copii dintr-un spital din Malawi”, a declarat vedeta. „Acest lucru va avea un impact foarte mare în salvarea vieții copiilor”, a subliniat Madona.

Fundația sa, ‘Raising Malawi’, este cea care finanțează această unitate de 50 de paturi din spitalul central Queen Elizabeth din Blantyre.

Actuala unitate de terapie intensivă din acest spital, o instituție de sănătate publică ce datează din 1958 deservind cei 600.000 de locuitori ai orașului Blantyre, are numai patru paturi.

Accesul la asistența medicală spitalicească este inadecvat în Malawi unde 40 la sută din cele 15 milioane de locuitori trăiesc sub pragul sărăciei, cu doar un dolar pe zi. Țara este foarte dependenta de ajutorul extern, iar maladia SIDA a lăsat orfani aproape un milion de copii. Malawi este printre cele douăzeci de țări cele mai puțin dezvoltate din lume, conform Indicelui Dezvoltarii Umane (IDU) al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Aceasta este pentru prima data în ultimii doi ani când Madonna revine în Republica Malawi unde ea a provocat controverse cu ocazia altor vizite efectuate în această țară, notează agenția France Presse.

În special în anul 2013, un sejur al starului în această țară a dus la fricțiuni cu președintele de atunci Joyce Banda, care i-a reproșat că se comportă cu autoritățile ca pe un teritoriu cucerit, cerând nejustificat un tratament VIP și lăudându-se exagerat cu generozitatea sa față de Malawi.

Dar succesorul său, președintele Peter Mutharika, ales în 2014, a făcut tot ce a putut pentru a reface legătura cu Madonna cu care urmează să se întâlnească luni.

Starul pop a confirmat cu ocazia prezenței sale în Malawi că nu va relua proiectul unei școli pentru fete în această țară, care ar fi urmat să coste 15 milioane de dolari, proiect anulat după acuzațiile de management defectuos alimentate de disputa cu fostul președinte al țării.

„A fost o idee excelentă, dar noi vrem să construim mai multe școli primare”, a explicat Madonna abordarea sa actuală în legătură cu proiectele educaționale din Malawi, mai notează agenția France Presse.

AGERPRES /(autor: Constanța Niță, editor: Codruț Bălu, editor online: Simona Aruștei)

Comentariii