DISTRIBUIȚI
sistem osos

Cand vine vorba de protejarea celor peste doua sute de oase din corpul tau, niciodata nu poti fi prea precaut. In cazul persoanelor de sex feminin, pe masura ce inainteaza in varsta, acestea devin deosebit de vulnerabile la probleme precum osteoporoza, in parte datorita schimbarilor hormonale. Dar acesta nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare, deoarece exista o serie intreaga de practici ce pot asigura sanatatea optima a sistemului osos, pe toata perioada vietii.

Ce trebuie sa stii despre oase pentru a-ti putea mentine sistemul osos sanatos?

  • Din ce sunt compuse oasele? Membrana exterioara densa a unui os se numeste periost si joaca un rol important in repararea si regenerarea oaselor. Urmeaza apoi un tesut spongios cu o structura de tip figure, care este de obicei umplut cu maduva, un tesut moale si delicat. Ultimul strat din interior este unul de protectie, compus in principal din colagen si calciu.
  • Dezvoltarea sistemului osos de-a lungul vietii. Pana la atingerea varstei de 22 de ani, ai deja dezvoltata 90 % din masa osoasa. Insa, corpul tau continua sa produca masa osoasa pana in jurul varstei de 30 de ani, intr-un ritm mai lent. Apoi, nivelul acestei mase osoase va ramane constant pana la menopauza. Dar, dupa aceea, nivelul de estrogen scade, iar oasele nu mai au aceeasi capacitate de regenerare. Nici pana in ziua de astazi expertii nu sunt in totalitate siguri de modul in care estrogenul afecteaza oasele.
  • Greutatea afecteaza sistemul osos. De ani de zile, oamenii au crezut ca luarea in greutate contribuie la reducerea riscului de osteoporoza. Dar, cercetarile mai recente sugereaza exact contrariul, mai ales in cazul in care grasimea este concentrata in zona mediana a corpului, adica pe burta. Mai multe studii au aratat ca femeile cu greutate mare, aflate in premenopauza, prezinta o scadere a densitatii mineralelor osoase.
  • Cum are loc scaderea in inaltime odata cu varsta? Nu este un fenomen neobisnuit pentru femei sa piarda putin din inaltime pe masura ce inainteaza in varsta. Acest fapt se datoreaza discurilor dintre vertebre de la nivelul coloanei vertebrale, ce devin cu timpul deshidratate si comprimate. Din aceasta cauza, coloana vertebrala poate deveni la randul ei ceva mai curbata. Activitatea fizica poate contracara semnificativ acest fenomen.
  • Cum sa ai grija de sistemul tau osos. Unul din produsele cele mai benefice pentru oase este ceaiul negru. Trei cesti de ceai negru pe zi contribuie la scaderea riscului de fracturi la femeile in varsta, probabil datorita nivelurilor ridicate de flavonoide. Bananele si prunele aduc, de asemenea, un aport semnificativ de potasiu si vitamina K. Si nu uita de exercitiile fizice

Comentariii