DISTRIBUIȚI
Sursa foto: andreearaicu.ro

Se pare ca din zece persoane, noua au “sindromul vibratiei iluzorii”, manifestandu-se la utilizatorii dependenti de telefoanele mobile.


Dar ce inseamna “sindromul vibratiei iluzorii”?

Dupa cum considera filosoful si profesorul asistent din cadrul Institutului de Tehnologie din SUA, dr. Robert Rosenberger, din zece persoane care folosesc telefonul mobil in mod intens, noua sufera de “sindromul vibratiei iluzori” .

Acest lucru se traduce prin faptul ca persoanele care sunt mereu cu telefonul in mana iar cand nu-l folosesc, simt nevoia sa-l aiba aproape, au mereu senzatia gresita de vibrare a telefonului, ca si cum acesta suna chiar si atunci cand nu se intampla asta.

E normal sa existe asfel de senzatii in cazul persoanelor dependente de mobil, deoarece organismul a memorat aceste deprinderi si se manifesta prin astfel de senzatii eronate.

Dupa cum sustine Robert Rosenberger dupa cercetarea efectuata, rezulta ca atunci cand un utilizator isi tine telefonul in buzunar, dispozitivul respectiv devine ca o parte integranta a corpului uman, ca in cazul cand porti ochelari de vedere, uitand ca-i porti.


Consecintele in cazul in care ai “sindromul vibratiei iluzorii”

Rosenberger spune ca si in lipsa unui telefon, cei care sunt dependenti de acest dispozitiv, au senzatii de miscare a hainelor sau spasme musculare precum vibratiile unui mobil, totul fiind, de fapt, o halucinatie.

Intr-un interviu pentru BBC, Robert Rosenberger a mai declarant ca dupa un studiu in care au participat mai multi studenti ce erau inscrisi intr-un program de licenta, acestia fiind chestionati, s-a constatat apoi ca 90% dintre ei au avut parte de “sindromul vibratiei iluzorii”.

Mai mult, subiectii chestionati au sustinut ca din cauza diverselor tehnologii utilizate, mesaje text, e-mail, notificari, etc, se simt nelinistiti, fiindca aceste lucruri ii mentin mereu in alerta si intr-o stare de permanenta nevrozitate.

Cercetarea a fost publicata in Computers in Human Behavior, aceasta fiind, dupa cum si numele da de inteles, o revista specializata in domeniu.

Sursa articol: poatenustiai.ro

Comentariii