Pentru ca diabetul de tip 2 zaharat, fara a crea dependeta de insulina, se instaleaza tot mai frecvent in randul oamenilor fara a fi simtit sau a sti ca este acolo, trebuie sa luam in considerare cateva dintre simptomele acestei afectiuni pentru a reusi sa actionam la timp si a nu permite sa se agraveze.
Care sunt aceste simptome ce tradeaza prezenta diabetului
Modificarile pielii – daca diabetul si-a facut prezenta in corpul tau, pielea va incepe sa se inchida la culoare, de regula din spatele gatului, zona coatelor sau degetelor. Petele de culoare mai pot avea si cauze genetice, dar daca ele apar din senin, poate fi considerat un puternic semnal de alarma, caz in care trebuie sa faci urgent analizele de sange specifice.
Brusc, vezi mai bine – tendinta in astfel de cazuri e sa te bucuri, insa ar trebui sa te ingrijoreze acest lucru deoarece poate fi un simptom al diabetului. Contrar credintelor generale, nu incetosarea vederii tradeaza diabetul, ci imbunatatirea ei. Atata timp cat nivelul zaharurilor creste, vederea devine una clara, dar dupa ce se incepe tratamentul pentru diabet, vederea ajunge ca inainte.
Mancarimi ale pielii – daca te mananca pielea si nu sti de ce, afla ca si acesta poate fi unul dintre acele simptome ale diabetului. Circulatia sangelui este afectata de diabetul zaharat, uscand pielea si provocand mancarimi. Cand aceste mancarimi nu dispar nici dupa utilizarea cremei hidratante, inseamna ca trebuie neaparat mers la medic.
Slabirea auzului – deficientele de auz care apar intr-un mod brusc, reprezinta un alt semnal de alarma. Daca adesea se intampla sa nu auzi ce vorbesc cei din jur cu tine, sau simti nevoia pentru a mari volumul televizorului pentru a intelege ce se spune acolo, ar fi cazul sa te consulte un medic in vederea unor teste de sange.
Oamenii care au niveluri de zaharuri ridicate in sange, au sanse crescute cu 30% sa intampine probleme de auz, spre deosebire de cei care au nivelul de glucoza echilibrat.
Sforaitul – cam jumate dintre persoanele care au diabet de tip 2, prezinta dificultati de a respira in timp ce dorm. Starile de somnolenta din timpul zilei si sforaitul tare din timpul noptii, trebuie sa iti dea de gandit si sa te faca sa efectuezi analize de sange.
Asadar, acorda atentie acestor simptome si actioneaza din timp pentru a putea preveni sau trata corespunzator diabetul, dar si alte afectiuni ce pot aparea.