DISTRIBUIȚI

Dupa o partida incendiara de sex, amandoi parteneri ar trebui sa se afle in al noualea cer, insa ea pare a nu fi multumita, ba chiar incepe sa planga desi orgasmul nu a lipsit, ci chiar din contra, a fost unul exploziv. Barbatul poate ramane cu semne mari de intrebare dupa un asemenea episod, insa nu ar trebui sa se panicheze, acest lucru li se intampla multor femei.

Daca esti femeie si ai trecut prin asemenea experiente, stai linistita, nu este nimic in neregula cu tine, ci, conform unui studiu efectuat de catre cercetatorii australieni, chiar pana la jumatate dintre femei au simtit o stare de tristete pe care nu si-o puteau explica, cel putin o data dupa o partida de amor. Acest lucru este cauzat de o tulburare numita “disforia postcoitala” care se traduce printr-o tristete acuta dupa savarsirea actului sexual, ce uneori poate duce spre anxietate si depresie.

Acest lucru nu este pricinuit de catre partener, cu care femeia ajunge la punctul culminant de cele mai multe ori, ci cauza este eliberarea tensiunii acumulate in timp ce orgasmul este atins.

Sigur ca situatia nu este una comoda pentru partener, insa nu trebuie sa creeze motiv de ingrijorare in cazul in care aceasta tulburare are loc uneori si nu este in legatura cu unele probleme emotionale.

Dupa cum sustine Lori Brotto, doctor si professor de psihologie in cadrul Universitatii din British, Columbia, aceasta problema poate fi intalnita si in cazul barbatilor, deoarece corpul uman poate suferi schimbari hormonale si neurologice in timpul actului sexual, idiferent daca este femeie sau barbat si, prin urmare, si barbatului i se poate intampla sa lacrimeze dupa ce face sex. In timp ce facem amor, putem avea parte de emotii foarte puternice care ne pot coplesi, deoarece pe langa starea de excitare fizica, ne putem manifesta si din punct de vedere emotional si din acest motiv putem avea parte de astfel de reactii.

Totusi, cauza manifestarii tristetii poate fi si de alta natura, Spre exemplu in cazul femeilor ce au fost abuzate in copilarie, si cel mai bun act sexual poate, inconstient, sa declanseze sentimentul de teama. Conform doctorului Brotto, o persoana care plange dupa ce face sex, poate avea un sentiment brusc de anxietate, de singuratate sau chiar un sentiment usor de vinovatie.

Indicat ar fi ca in astfel de momente, partenerul sa fie intelegator si sa sustina persoana iubita, iar daca lucrurile nu se rezolva prin comunicare si se repeta des, se poate apela si la ajutorul unui psihoterapeut.

Comentariii