DISTRIBUIȚI

Cercetătorii care au condus acest studiu finanţat cu fonduri din partea guvernului american, au găsit incidenţe tumorale la şobolanii de laborator expuşi la unde radio de frecvenţă scăzută, reaprinzând discuţii asupra siguranţei utilizării telefoanelor mobile, relatează MediaFax

Încă de când oamenii au început să utilizeze telefoanele mobile, cercetătorii au iniţiat dezbateri aprinse în privinţa siguranţei acestor aparate şi asupra problemelor pe care le-ar putea crea pentru sănătate.

În urmă cu mai mult de zece ani, guvernul SUA a iniţiat un studiu pentru a afla un răspuns la această întrebare. Rezultatele preliminare ale studiului au fost făcute publice în această săptămână, potrivit The Wall Street Journal.

Pe de altă parte, alţi experţi argumentează că rezultatele nu ar fi veridice şi chiar dacă sunt, tipurile de cancer implicate ar fi atât de rare, încât riscul de îmbolnăvire ar fi neglijabil. O creştere cu 100% a unui risc zero este neglijabilă.

“Dacă eşti cu adevărat preocupat, poartă căşti şi temerile vor dispărea”, a declarat Otis Brawley, şeful echipei medicale a American Cancer Society, citat de Forbes.

Brawley este de părere că studiul indică existenţa unei legături între tipuri rare de cancer şi utilizarea radiofrecvenţelor emise de telefoanele mobile, dar mai mulţi dintre colegii săi cred că rezultatul înspăimântător este o concidenţă.

“Având în vedere că studiul nu este unul de anvergură, este mai degrabă posibil ca toate aceste rezultate pozitive să fie de fapt fals pozitive, deci practic rezultate false”, a exprimat Michael Lauer, director adjunct de cercetare din cadrul National Institutes of Health (NIH), care a verificat studiul la cerinţa institutului.

Problema este că studiul a inclus extrem de multe tipuri de cancer dezvoltate de şoarecii de laborator, aşa încât, chiar şi un rezultat pozitiv ar fi putut fi întâmplător, a declarat Lauer. Donald Berry, preşedintele Departamentului de Biostatistică şi Matematici Aplicate al M. D. Anderson Cancer Center, afiliat Universităţii din Texas, a declarat că autorii au utilizat în mod eronat statisticile şi că niciun rezultat al studiului nu trebuie să fie considerat semnificativ din punct de vedere statistic.

“Orice este posibil”, a scris Berry într-un email. “Este dificil să excluzi total cauzele specifice din astfel de cazuri. Experienţa mea îmi spune că în studiu nu există dovezi convingătoare că telefoanele mobile ar cauza vreun tip de cancer…la oameni sau la şoareci.”

Studiul făcut public pe site-ul bioRxiv (http://biorxiv.org/), un spaţiu destinat oamenilor de ştiinţă, a fost condus de Programul Naţional de Toxicologie (NTP), o colaborare între Institutele Naţionale de Sănătate, Administraţia pentru Alimentaţie şi Medicamente (FDA) şi Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. NTP este un program bine receptat în general. Studiul a inclus atât şoareci cât şi şobolani, dar în prezent au fost făcute publice datele referitoare doar la secţiunea privitoare la şobolani, din cadrul studiului.

Comentariii