DISTRIBUIȚI
Este un fapt bine-cunoscut că limonada sau cola nu sunt bune pentru siluetă sau pentru sănătatea dinţilor. Un studiu recent condus pe cobai arată însă că zahărul ar fi foarte dăunător şi pentru creierul nostru, conform “Ce se întâmplă, doctore?”
Regiunea creierului care controlează comportamentul emoţional şi funcţiile cognitive a suferit schimbări mai semnificative decât cele cauzate de stres la o vârstă fragedă.
Care este efectul zahărului asupra creierului?
Potrivit Ce se întâmplă, doctore?”, într-un experiment în care au fost folosiţi cobai, s-a examinat dacă impactul stresului asupra creierului devreme în viaţă a fost agravat de consumul unor cantităţi mari de băuturi dulci, după înţărcare. Cobaii expuşi la stres în primele stadii ale vieţii erau mai mici după înţărcare, dar această diferenţă a dispărut în timp. Cobaii cărora li s-a dat zahăr au consumat mai multe calorii în perioada în care s-a desfăşurat experimentul. Aceştia au fost urmăriţi până la vârsta de 15 săptămâni, apoi li s-a examinat creierul.
Stresul poat avea un impact serios asupra sănătăţii mintale, mai ales asupra hipocampusului. În acest sens, au fost studiate patru grupe de cobai: cobaii care nu a fost supuşi stresului, cobai cărora li s-au dat băuturi bogate în zahăr, cobaii expuşi la stres şi cei expuşi la stres care au consumat zahăr.
S-a arătat că un consum cronic de zahăr la cobaii care nu au fost expuşi stresului a produs schimbări similare în hipocampus. Acelaşi rezultat s-a observat şi la cobaii stresaţi, dar care nu au consumat zahăr.
Ce impact are putea avea consumul de zahăr asupra creierului nostru?
Schimbările din creier induse de zahăr reprezintă un motiv serios de îngrijorare, având în vedere consumul ridicat de băuturi dulci, mai ales că acesta este în creştere la copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani. Conform “Ce se întâmplă, doctore?”, consumul băuturilor bogate în zahăr sau expunerea la stres devreme în viaţă a redus expresia genelor esenţiale pentru creşterea şi dezvoltarea creierului.
Deşi este imposibil ca asemenea studii să fie efectuate pe oameni, circuitul creierului care controlează răspunsul la stres şi hrănire se păstrează la toate speciile. Oamenii care au fost expuşi de la vârste fragede la evenimente traumatice au suferit schimbări în structura hipocampusului. Totodată, persoanele care au avut o dietă bogată în zahăr au volumul hipocampusului redus. Dacă aceste informaţii sunt luate în considerare şi puse cap la cap, este posibil ca un consum ridicat de zahăr să aibă efecte pe termen lung asupra creierului şi comportamentului, mai ales în primii ani ai vieţii
Sursa foto: shutterstock
Sursa: CSID

Comentariii